elokuvia
elämästä
Andrei Tarkovski : Andrei Rublev

TARKOVSKI: PEILI

Runollisesti kuvattu Peili
on yksi ohjaaja Andrei Tarkovskin parhaista elokuvista. Sen tapahtumat vievät katsojan ohjaajan lapsuudenmuistoihin. Tarkovski haluaa kertoa tunteistaan, jotka liittyvät hänelle tärkeisiin ihmisiin: äitiin, joka kasvatti hänet, ja ystäviin jotka auttoivat perhettä sodan jälkeisinä vuosina. Elokuvassa siteerataan muutamia ohjaajan isän, huomattavan venäläisen runoilijan, Arseni Tarkovskin säkeitä.

Nader ja Simin: Ero

MENNEISYYS
on helppo mieltää eräänlaiseksi jatkeeksi Naderille ja Siminille, jossa Teheranin koulutettuun ja maallistuneeseen
keskiluokkaan kuulunut pariskunta suunnitteli muuttoa ulkomaille, mutta
ajautuikin eron partaalle.
Vaikka Menneisyys tapahtuu lännessä ja Marien ja Ahmadin ero on pelkkä muodollisuus, vaikeudet ovat pitkälti samoja. Kommunikoimattomuus ajaa ihmisiä erilleen, pelko pakottaa muuntelemaan totuutta ja lapset joutuvat kärsimään aikuisten itsekkyydestä.
Carlos Saura : KORPPI SYLISSÄ

Korppi sylissä on kertomus yhdeksänvuotiaan Ana-tytön elämästä hänen äitinsä kuoleman aikoihin ja sitä seuraavina kuukausina. Ana kokee äitinsä kuoleman niin voimakkaasti, että hänen mielensä yhdistää äidin fyysisen olemuksen kaikkiin hellyyden osoituksiin, mitä hän saa. Sillä kaikki muu on ahdistusta, pelkoa ja jännitystä. Saura itse onkin sanonut: "En ole koskaan uskonut 'ihanaan lapsuuteen'. Minulle lapsuus on aikaa, jolloin yölliset kauhun hetket, tuntemattoman pelko ja yksinäisyys ovat vähintään yhtä intensiivisiä tunteita kuin elämänilo ja uteliaisuus, joista pedagogit niin mielellään puhuvat".
Korppi sylissä esittelee lasten maailman varsin pelottavana ja päällekäyvänä. Sen lämpimimmätkin henkilöt ovat lapsille käsittämättömiä ja epäluotettavia, ja vanhempien julmuus toisiaan kohtaan aiheuttaa lapsen luonnollisen solidaarisuuden tunteen sortumisen. Kuoleman toiveet ja pelot syöpyvät mieleen, siivittävät kuvitelmia, ja kun tapahtumat sattumalta myötäilevät mielikuvitusta, muotoutuu maailma yhä enemmän lapsen mielen mukaiseksi. Anan elämän traagisuus onkin ennen kaikkea siinä, että hän ei löydä ympäristöstään lainkaan tunnekontakteja, ei aikuisista, ei sisaruksistaankaan, vaan joutuu turvautumaan mielensä kuviin.
Korppi sylissä vangitsee katsojan nimenomaan hienovaraisella ja rohkealla ajan käytöllään. Menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus asettuvat Anan maailmaan tasa-arvoisina, eikä Saura päästä katsojaa aivan varmasti päättämään, milloin kyse on lapsen kuvitelmista ja milloin todellisuudesta. Huikein sukellus aikaan tapahtuu silloin, kun elokuva näyttää Anan 20 vuotta myöhemmässä tulevaisuudessa, aikuisena pohtimassa lapsuuttaan. Mikä on kuvitelmaa, mikä takaumaa, mikä etuumaa, jää arvoitukseksi.
Mikään näistä aikaelementeistä ei kuitenkaan sekoita kokonaisuuden selkeyttä. Lapsen mieli, sulkeutuneen perheen ja tiukan roolijaon vaikutus, seksuaalisen kaksinaismoralismin ja yhteiskunnan tapaorjuuden kuvat täsmentyvät kirkkaasti Sauran elokuvassa. Herkälle, harvinaisen vastaanottavaiselle lapselle tämä jäykistynyt maailma on painajainen, jossa elämän ja kuoleman raja hämärtyy, ja kokonaisuutta sävyttää piinaava, hieman pelottava tunnelma.Korppi sylissä peilaa lapsen kautta meidän kaikkien ahdistuksia.
- Markku Tuuli, Katso 46/1981 (AA 1990)
Lasse Hallström: ELÄMÄNI KOIRANA


Breaking the Waves


Tositapahtumiin perustuva Koskemattomat on hersyvän lämmin draamakomedia ystävyksistä, joiden
ei luulisi edes tuntevan toisiaan.
Philippe (François Cluzet) on pyörätuoliin sidottu neliraajahalvaantunut
miljonääri, kun taas Driss (Omar Sy), piittaamaton pikkukonna, mieluummin
lorvii ja pössyttelee, kuin kantaa vastuuta.
Silti Driss hurmaa tarkoittamattaan Philippen, kun tämä etsii itselleen
uutta hoitajaa auttamaan päivittäisessä arjessa. Driss virkistyy uusista
hulppeista asuinpuitteista, Philippen kuumasta punapääassistentista ja Kool
& The Gangin musiikista, mutta ankeuteen vajonneen Philippen mielen
kirkastaminen on jo haasteellisempaa.

Eräänä päivänä Anne saa sairauskohtauksen. Niin pariskunnan keskinäinen rakkaus kuin suhde tyttäreen joutuu koetukselle.
Rakkaus on Michael Haneken käsikirjoittama ja ohjaama intensiivinen rakkauden ja luopumisen kuvaus.