lukemista
Paul Gilbert: Myötätuntoinen mieli - uusi näkökulma arjen haasteisiin
Kilpailukeskeisessä ja jatkuvan kiireen vaivaamassa nyky-yhteiskunnassa myötätuntoa pidetään usein heikkoutena. Myötätunnolla on kuitenkin todettu olevan myönteisiä vaikutuksia sekä fyysiseen että psyykkiseen terveyteen. Se lisää itseluottamusta, lieventää ahdistusta ja suuttumusta sekä parantaa ihmissuhteita. Myötätunnon hyvää tekevä vaikutus ulottuu yksilötasolta koko maailmaan.
Kirjassa käydään läpi syitä siihen, miksi ihmisaivot ovat sellaiset kuin ovat - miksi ne reagoivat herkästi uhkiin ja saavat ihmisen pelkäämään, masentumaan tai suuttumaan. Aivojen on kuitenkin todettu reagoivan myös ystävällisyyteen ja myötätuntoon. Kirja sisältää uusimpiin tutkimustuloksiin pohjautuvia käytännön harjoituksia, joiden avulla voi kehittää myötätuntoa sekä itseään että toisia kohtaan. Myötätunto hillitsee vihan tunteita, antaa rohkeutta sekä vähentää ahdistusta ja masennusta.
Paul Gilbert on kliinisen psykologian professori Derbyn yliopistossa. Hän on myötätuntoterapian kehittäjä ja on kirjoittanut paljon myötätunnosta, masennuksesta ja häpeästä. Myötätuntoinen mielion ensimmäinen häneltä suomennettu teos.
Apua kognitiivisesta käyttäytymisterapiasta - Irti perfektionismista, kontrollinpelosta ja ihmissuhdeongelmista
Arki on täynnä stressiä, riittämättömyyden tunnetta ja uskonpuutetta omiin kykyihin. Tämä psyykkistä hyvinvointiamme käsittelevä kirja on tarkoitettu työkaluksi, jonka avulla pystymme paremmin ohjailemaan erilaisia mielentilojamme ja parantamaan suhdettamme toisiin ihmisiin.
Kun ymmärtää omaa tilannettaan, sitä pystyy myös muuttamaan. Kognitiivisesta käyttäytymisterapiasta ammentavat neuvot auttavat ymmärtämään, miksi voimme huonosti ja miten pystymme konkreettisten neuvojen ja keinojen avulla muuttamaan tämän ymmärryksen käytännön toiminnaksi. Näin myös ihmissuhteista tulee antoisampia.
Åsa Nilsonne: KUKA OHJAA ELÄMÄÄSI?
Tietoisuustaidot Arjen apuna
Jokaisella ihmisellä on sisäinen näyttämö, jonka tapahtumia on mahdollista oppia ohjailemaan. Tietoisuustaitoja eli tietoista läsnäoloa harjoittamalla opimme elämään valppaana joka hetki, havainnoimaan ympäristömme tapahtumia ja niiden vaikutusta sisäiseen maailmaamme. Tietoisuustaitojen avulla voimme syventää itsetuntemustamme, lisätä valintamahdollisuuksiamme ja kehittää kykyämme päästä tavoitteisiin. Kirja opastaa ohjaamaan keskittymistä ja tarkkaavaisuutta käytännön vinkkien, esimerkkien ja harjoitusten avulla. Itseaputeokseksi soveltuva kirja on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat olla syvemmin läsnä omassa elämässään. Kirja on suositeltavaa jatkolukemista myös psykiatrian alan ammattilaisille. Åsa Nilsonne on psykiatri, lääketieteen tohtori, psykologi ja työnohjaaja sekä Tukholman Karoliinisen instituutin lehtori.
Nilsonne on kirjoittanut Anna Kåverin kanssa teoksen Dialektinen käyttäytymisterapia tunne-elämältään epävakaan persoonallisuuden hoidossa. Hän on kirjoittanut myös neljä rikosromaania.
Pakko-oireet ja OCD
Pakko-oireiselle häiriölle (OCD) on ominaista ahdistusta herättävät pakkoajatukset ja pakkotoiminnot, joilla sairastava pyrkii hillitsemään niiden mukanaan tuomaa ahdistusta. Teoksessa tarkastellaan monipuolisesti pakko-oireista häiriötä ja sen ilmenemismuotoja lapsuudesta aikuisuuteen.
Kirjassa käsitellään pakko-oireiden syitä ja sitä ennustavia tekijöitä sekä hoitomenetelmiä, joiden avulla oireita voidaan lievittää. Lisäksi esillä on häiriön tunnistaminen kouluympäristössä ja opiskelijan tukeminen oppimisessa. Elävyyttä kirjaan antavat pakko-oireista kärsivien ja heidän läheistensä tarinat siitä, millaista elämä pakko-oireiden kanssa on.
Kirja on toteutettu yhteistyössä Suomen Tourette- ja OCD-yhdistys ry:n kanssa.
Mindfulness-harjoituksissa opetellaan tarkkailemaan tietoisuuden virtaa. Harjoitukset perustuvat buddhalaiseen psykologiaan, jossa on pyritty ymmärtämään erityisesti niitä mielen toimintatapoja, jotka tuottavat inhimillisen kärsimyksen erilaisia muotoja.Me havaitsemme maailman aisteissamme, ymmärrämme kokemamme ja toimimme tämän ymmärryksemme varassa. Mielen harjoittaminen on tämän prosessin hidastamista, jopa ajoittaista pysäyttämistä.Nyt lännessä on voimakkaasti kiinnostuttu näiden menetelmien terapeuttisesta luonteesta. On kehitetty lukuisa joukko erilaisia mindfulness-perustaisia terapiamuotoja, stressinpoistomenetelmiä, jopa johtamistaidon menetelmiä.Filosofian dosentti Timo Klemola avaa tietoisuustaitojen ja niihin liittyvien kehomielen harjoitusten historiallisia, filosofisia ja psykologisia perusteita. Kirja perehdyttää lukijaansa niihin mindfulness-harjoitusten teknisiin, kokemuksellisiin ja teoreettisiin perusteisiin, joihin kaikki mindfulness-menetelmät viime kädessä perustuvat.
Jos vastasit näihin kysymyksiin myönteisesti, saatat olla erityisherkkä ihminen. Erityisherkällä ihmisellä on rikas sisäinen maailma ja voimakas eläytymiskyky, mutta hän saa helposti liiallisen latauksen ympäristöstään.
Tutkittuaan ujoina pidettyjä ihmisiä, jotka reagoivat tavallista herkemmin ulkoisiin ärsykkeisiin, psykoterapeutti Elaine Aron nimesi erityisherkän ihmistyypin, highly sensitive person eli HSP. Tutkimustyönsä ja satojen haastattelujen pohjalta Aron osaa neuvoa, kuinka erityisherkät voivat paremmin ymmärtää itseään ja kääntää taipumuksensa voitoksi. Erityisherkkä ihminen voi oppia kukoistamaan musertavaltakin tuntuvassa maailmassa.
Zen — Tie depression läpi
Käytyään itse läpi vaikean depression hän kirjoitti tämän kirjan oppaaksi muille sairastuneille ja heitä tukeville ihmisille. Kirjan alkuosassa Martin kuvailee depressioon sairastuneen ihmisen tuntemuksia ja ajatuksia. Hän opastaa asteittaisten harjoitusten avulla, miten oman itsensä voi pelottomasti kohdata ja miten näiden vaikeiden tunteiden kanssa voi oppia kommunikoimaan. Hän kertoo myös miten niiden kautta voi myössyventää oman itsensä ja elämän ymmärtämistä.
Kirjassa mietitään, miten ajatukset ja kehon tuntemukset liittyvät yhteen ja miten asenteet vaikuttavat kokemuksiin, miten takertuminen ideoihin - omiin tai muiden - estää elämän näyttäytymistä sellaisena kuin se on, alati uudistuvana, suurenmoisena mysteerinä.
Tässä ja nyt - Yksinkertaisia harjoituksia arkipäivän ongelmiin
Ronald D. SiegelElämä on jakanut Sheilalle kurjat kortit. Äidin hylkäämästä ja alkoholisti-isän pahoinpitelemästä tytöstä tulee lapsi, jota aikuisetkin pelkäävät.Odottaessaan paikkaa suljettuun laitokseen Sheila joutuu vaikeasti häiriintyneiden lasten luokalle, jota Torey Hayden opettaa. Siitä alkaa pohjimmiltaan poikkeuksellisen lahjakkaan tytön kivinen tie kohti elämää, jossa hänelläkin on paikkansa.Vähä vähältä opettajan ja oppilaan välille rakentuu vahva yhteys. Menestyksen hetkiä seuraavat usein vakavat takaiskut, mutta kaikesta selvitään. Ja vaikka yhteys välillä ulkoisesti katkeaakin, se kestää henkisesti, ja kantaa varttuvaa Sheilaa aikuisuuteen asti.
Tietoinen läsnäolo maailmassa
Jon Kabat-ZinnHerkän ja älyllisen omaelämäkerrallisen teoksen lähtölaukaus oli Siri Hustvedtin vuonna 2006 kokema outo kohtaus. Hustvedtin piti pitää puhe kuolleen isänsä muistoksi, mutta hänet valtasikin kontrolloimaton vapina. Kuinka sivistynyt älykkö voi noin vain menettää ruumiinsa hallinnan ja muuttua tutisevaksi ihmisraunioksi? Onko kyse hermosairaudesta vai psyykkisistä oireista?
Tästä sai alkunsa kirjailijan tutkimusmatka, joka valottaa kiehtovasti hysteria-ilmiön historiaa ja astuu rohkeasti psykiatrian ja neurotieteen maailmaan.
Hustvedt ammentaa omista kokemuksistaan, mutta kurkottaa pohdinnoissaan yleisemmälle filosofiselle tasolle ja luo uutta valoa ihmismielen syvimpiin arvoituksiin. Hänen kuumeinen yrityksensä löytää oireilleen diagnoosi tuo Vapisevaan naiseen suorastaan salapoliisiromaanin piirteitä.
Brené Brown
Brené Brown
MAAILMANKUULU HÄPEÄTUTKIJA BRENÉ BROWN TEKI 12 VUODEN TUTKIMUSTEN JÄLKEEN OIVALLUKSEN, JOKA HAASTAA KÄSITYKSESI HAAVOITTUVAISUUDESTA JA ROHKEUDESTA.
Pidämme luodinkestävyyttä usein rohkeuden ja
eheyden edellytyksenä, mutta todellisuudessa heikkouden myöntäminen, kipeiden
asioiden kohtaaminen ja aitous kasvattaa meistä vahvempia ja luottavaisempia
ihmisiä, kumppaneita, vanhempia ja johtajia.
Häpeätutkija Brené Brownin mukaan haavoittuvaisuus, häpeä ja riittämättömyyden tunteet ovat rohkeutemme tarkimpia mittareita. Niiden avulla on mahdollista astua rohkeasti areenalle, jossa ei taistella voitosta eikä parjata sille uskaltautuvia. Tällä suuren uskalluksen areenalla riisutaan suojakilvet, kohdataan pelkojen ja epävarmuuden aiheuttamat epämiellyttävät tunteet ja vaalitaan eheän elämän kulmakiviä: aitoutta, iloa ja myötätuntoa.
Uskalla haavoittua on huumorintajuinen ja rohkeiseva kirja vaikeista tunteista, joita me kaikki kohtaamme päivittäin.
Brené Brown on palkittu sosiaalityön tutkimusprofessori Houstonin yliopistossa Teksasissa. Hänen uraauurtavaa häpeä-tutkimustaan on esitelty PBS-, NPR- ja CNN-kanavilla, TED.com-sivustolla ja Oprahin Super Soul Sunday -ohjelmassa.